De Chebo

Ontstaan van de Chebo

In 2016 is door een aantal fokkers van de EZFG, Elo fokkers in Nederland en Duitsland besloten om toch op een strengere manier met het fokbeleid om te gaan. Daarom is er een nieuwe vereniging opgericht. Dit is de Eru-canis vereniging. De pups heten chebo's afgeleide van hun oorsprong: CH (chowchow) E (eurasier) en BO (bobtail) = chebo. De Chebo is dus een kruising van een chowchow, eurasier en bobtail.

De oorsprong is in de jaren rond 1980. In Duitsland heeft men toen in een fokprogramma 3 honden gekruist. De Chowchow-bobtail-eurasier. In dat fokprogramma is de Elo ontstaan. De Elo, maar ook de Chebo is dus een Duits ras. 

De Chebo is een afgeleide van de Elo. De afscheiding vindt plaats in 2016. De eerste Chebo's zijn 21 oktober 2016 geboren in mijn eigen kennel. Zes kleine Chebo's zagen het eerste licht hier. 3 teefjes en 3 reutjes!.


De karakter eigenschappen van de Chebo

De Chebo is een echte familiehond. Ze zijn leergierig en echt mensgericht. Veel Chebo's worden ingezet als therapiehond en/of gaan mee naar het bejaardenhuis. Ook neemt men de Chebo mee naar het werk of naar school! Maar het hoeft natuurlijk niet. De Chebo voelt zich ook thuis in een rustig gezin en hoeft geen lange wandelingen om rustig te zijn. Ze zijn vrij rustig van zichzelf. De chebo blaft weinig. De Chebo is een hond die de baas graag wil pleasen. 


De verschillende Chebo's

Er zijn verschillende Chebo's en eigenlijk is dat alleen maar in haardracht. Namelijk ruwharige en glattharig. In de foto hiernaast is het verschil goed te zien. Links is Polly en glattharig. Rechts is Anna-Bella is rauwharig. Meer haar in het gezicht en aan de oren. De vacht van een ruwharige Chebo voelt niet ruw en is ook zacht. In het karakter tussen rauwharige en glattharige Chebo's zit geen verschil. 

 

Er is bijna geen enkele chebo hetzelfde. Alle chebo's zien er verschillend uit. Maar het is soms ook verassend te zien hoe een pup gaan veranderen als hij volwassen wordt. Het zijn eigenlijk allemaal verassingseieren. Je weet nooit van te voren hoe de pup later als hij groot is er uit zal gaan zien!